De ce este important sa stii cum sa conduci oamenii?

lumea afacerilor informationale, vali zamfir, marketing informational, afaceri informationale, afaceri online

Desi o afacere informationala poate fi condusa de o singura persoana foarte mult timp, la un moment se intampla ceva inevitabil. Devii foarte aglomerat si nu mai poti face totul de unul singur. Si acest lucru se petrece din 2 motive:

1. Proiectul tau se dezvolta si ai nevoie de oameni carora sa le poti delega anumite activitati de-ale tale. Cum ar fi de exemplu serviciul clienti.

2. Vrei sa faci lucruri mai speciale si mai marete pe care nu poti sa le faci de unul singur. Si atunci ai nevoie de oameni in echipa ta cu care sa te inspiri, cu care sa creezi impreuna anumite lucruri, care pot face mai bine ceea ce tu faci binisor sau lucruri pe care tu nu stii sa le faci deloc.

Dar oare ai pregatirea necesara sa colaborezi si/sau  sa-i conduci pe ceilalti? Ai capacitatile necesare pentru a-i inspira pe ceilalti sa faca ceea ce este necesar de facut atunci cand este necesar de facut pentru proiectul la care lucrati impreuna? 

Se spune ca lucrul cu oamenii este foarte dificil… si cam asa e… Foarte multi se feresc de asa ceva intr-un mod inconstient.

Cum anume?

Pentru ca nu vor sa-si bata capul cu altii se angajeaza undeva unde nu este nevoie de a-i conduce pe ceilalti oameni. Locuri in care stiu ca daca isi fac ei treaba lor destul bine atunci nu mai este nevoie de nimic altceva. Si nimeni nu le mai cere nimic.

Dar apoi se mira de ce castiga putini bani…

Eu nu cred ca ar trebui sa se mire sau se planga. Aproape intotdeauna oamenii sunt platiti pentru valoarea pe care o aduc in compania in care lucreaza. Si inainte sa-mi sara lumea in cap vreau sa precizez ca stiu ca multi sunt foarte prost platiti chiar daca ofera valoare acolo unde lucreaza.

Nu vreau sa intru acum in detalii despre modul in care sunt platiti angajatii. In mod clar nu multi sunt cei care sunt platiti la adevarata lor valoare. Unii sunt sub-platiti, altii platiti foarte mult desi nu merita

Ideea pe care vreau sa o scot totusi in evidenta este ca nu ai cum sa te astepti sa castigi foarte multi bani ca si angajat daca tu esti doar o “rotita care face ca ceva mai mare sa functioneze corect”. Cei care vor fi platiti mai bine in orice firma sunt cei care ii si coordoneaza pe ceilalti sa-si faca treaba bine sau care asista la dezvoltarea afacerii.

Unii ajung in astfel de pozitii de “conducere” prin diferite moduri(pile, cum se mai spune la noi) altii chiar au capacitatile necesare pentru a-i coordona pe ceilalti.

Daca cei care ajung prin “pile” nu isi dezvolta si ei capacitatile de a fi buni manageri, sa-i poate conduce pe ceilalti, atunci fie vor fi dati afara(cu tot cu pile) fie afacerea respectiva va suferi enorm. Sunt multe firme care au dat faliment si vor mai da datorita unei proaste conduceri.

Oricat de multi bani ai avea niciodata nu poti compensa cu bani lipsa unui caracter puternic prin care sa-i poti coordona pe ceilalti. Sincer sa fiu mi-e scarba de acei “sefi” care conduc doar datorita “puterii” pe care o au(datorita functiei) dar care nu stiu cum sa comunici intr-un mod placut si eficient cu oamenii…

John Maxwell parca spnea ca este o diferenta enorma intre a conduce prin puterea caracterului si a conduce datorita functiei pe care ai primit-o(sau ti-ai creat-o)

Unde vreau sa ajung totusi cu aceasta discutie?

Vreau sa intelegi importanta acestei abilitati pe care trebuie sa ti-o dezvolti daca vrei sa ai o echipa de oameni cu care sa-ti dezvolti proiectul cat mai mult. Si sa faci acest lucru cu succes, iar oamenii sa te aprecieze si sa dea tot ce e mai bun din ei de fiecare data.

Dupa cum am spus, multi se feresc de ideea de a-i conduce pe ceilati(pentru ca li se pare greu si nu vor sa se complice) dar altii desi vor chiar nu stiu si nu au capacitatile necesare pentru acest lucru.

Daca si tu esti o persoana care isi doreste sa-si dezvolte capacitatile de a  fi un manager bun, care isi doreste sa poata colabora eficient cu altii, sa poata delega cu succes anumite activitati si sa poata duce proiectul sau la urmatorul nivel prin implicarea altora(deoarece stii ca nu poti face totul de unul singur) atunci esti la locul potrivit.

Recent am dat peste un  curs de management creat special pentru cei care vor sa devina manageri si nu numai. Daca vrei sa ai oameni in echipa ta prin care sa-ti dezvolti afacerea ta informationala atunci consider ca informatiile din acest curs sunt si pentru tine chiar daca nu vrei sa fii angajat undeva ca si manager.

Faptul ca stii cum sa-i conduci pe ceilalti este o abilitatea care te poate asista in orice imprejurare. Tu alegi cum te vei folosi de aceasta putere.

Si eu imi voi dezvolta mai mult aceste capacitati si abilitati de a coordona alti oameni in urmatoare perioada deoarece si proiectul eu trebuie sa treaca la urmatorul nivel.

Asa ca daca si tu iti doresti acest  lucru atunci iti recomand cu intredere trainingul pus la punct de catre Eliade Rotariu.

Poti gasi mai multe detalii aici: http://https://lumeaafacerilorinformationale.com//trainingmanageri

Am inceput sa trec peste materialele create de Eliade si chiar cred ca te poate asista foarte mult in aceasta directie din urmatoarele 2 motive:

1. Are experienta lunga, de ani de zile, in domeniul managementului si al lucurului cu oamenii. A fost consultant si a tinut traininguri pentru companii precum Orange, EON Gaz, Beiersdorf, Coca-Cola, Petrom

2. Te poate asista si pe tine sa intelegi cum poti sa-i conduci pe ceilalti datorita modului sau atractiv de a prezenta informatiile, atunci cand e cazul si putin funny pentru a putea intelege cat mai bine. Chiar intelegi ceea ce iti spune, la un nivel practic.

Si iti spun asta eu, o persoana care a facut facultatea de management marketing in afaceri economice(specializarea afaceri internationale) si stiu cum e sa ti se spuna doar niste teorii.

Cu siguranta sunt si alte motive pentru care el te-ar putea asista dar te las pe tine sa le descoperi.

Tot ce trebuie sa faci este sa intri pe urmatorul link pentru a afla mai multe despre el:

http://https://lumeaafacerilorinformationale.com//trainingmanageri

 

Cu respect,

Vali Zamfir

 

 

Leave a Reply